smg arquitectos | UNESCO Cultural Centre | Afeghanistan | 2015 - smg arquitectos

UNESCO Cultural Centre | Afeghanistan | 2015

The proposal for the Cultural Center of Bamiyan in Afghanistan, consists of two volumes that complement each other, responding thus to the required programmatic needs. These two bodies create a homogeneous reading of the cultural equipment that is to be inclusive with the existing one.

Been on a territory defined by the dichotomy between green fields and inhospitable, the Bamiyan Valley lives adjacent to the mountain range, where once the Buddhist statues, destroyed in 2001 by the Taliban, were erected and is now only possible to see the niches that housed and delimited, the outline of the towering Buddhist symbols.

The area is characterized by a dense architecture, using local materials and techniques, characterized thereby that place the building habits.

The two proposed volumes, delimiting a void at the heart of the building that opens to the valley, framing the niches, and interacting with the building, which the inner void is used for outdoor exhibition spaces. The Southeast volume, hosts educational spaces, while the Northwest volume gathers mostly covered exhibition spaces.

The proposal is characterized by a dynamism of vertical elements constituted by cooked earth blocks and where the obliquity of these elements defining the top of these structures. Concrete with ground pigment is used in certain points with vertical elements, creating tension between this element derived from nature, but does not create the desired suspension of the ground element and the concrete to address this embarrassment.

The use of materials and indigenous building methods so lining the proposal, in line with the building habits, gathering also the necessary conditions for heat, the building withstand the extremes of temperature between winter and summer, patents in the region, using thick walls and wood on the roofs.

A lake joins the two volumes, attracting visitors to the core of the building, in order to include the framework for a view of the World Heritage, conveying an ethereal feeling on this place of mankind.

The roar of the trees battered by the wind, should be felt by many arboreal elements surrounding the proposal.