smg arquitectos | FG30 House | Loulé | 2019 - smg arquitectos

FG30 House | Loulé | 2019

Synthesis

A white house is developed in two floors, and creates an offset of volumes, defining a wide and covered zone outside for leisure, producing a shadow area, imposed by the volume of the 2st floor, on the South elevation .
It is an attempt of the idea of ​​the project, that the social floor is widely open to the exterior in the southern elevation, thru a sliding windows, where the experiences of the kitchen and the living room are mixed in the same space, while are close to the exterior. On the other hand, a contrast is created by the opacity, on the North elevation.
In the interior, a suspended stairs leading to the 2st floor to the 3 bedrooms. Is intended to be a prominent element in the house, being on a service corridor on 1st floor, connecting all spaces on this level.
The 2st floor with the 3 bedrooms, where two of these, live in communion with a generous patio outside, and a suite bedroom, with the possibility of opening to an extensive balcony to the west elevation looking thru the landscape.


Information about the Site and Construction:

Localization : José Batalim Street, 30, Loulé, Algarve

Implantation area: 125 m2

Gross building area: 249 m2

Area of the Site: 554 m2


State: Builted


Datasheet:

Project: 2017

Construction Site: 2017 – 2018

Owner: Private

Architecture and Coordination: Arch. Sérgio Miguel Godinho

Engineering: Eng. Licínio Ferreira, Eng.  Luís Filipe Oliveira Antunes

Topography: Tiago Pereira